LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Lavanta, tüm hava koşullarına dayanıklı, besin değeri az olan, su sıkıntısı bulunan, kuru ve kalkerli topraklarda bile yetiştirilebildiği için “Ekstrem Koşulların Bitkisi” olarak adlandırılır. Toprak seçiciliği olmadığından, çiftçilerin kıraç toprak ve arazilerini değerlendirmesi açısından çok elverişlidir.
Lavanta üretimi iki şekilde yapılabilir. Birincisi ve en çok tercih edilen yöntem çeliklerden ve köklü sürgünlerden yapılan üretimdir. İkinci yöntem tohumla üretim yapılmasıdır ama pek tercih edilmez.
Lavanta üretimi yılda iki kez olmak üzere Mayıs ve Kasım aylarında yapılabilir. Ancak genellikle Mayıs ayında yapılan dikimlerin verimi Kasım dikimine göre az olduğu için Kasım ayında dikim tavsiye edilmektedir.
Lavanta fidesi dikilmeden önce, arazinin yabancı otlardan temizlenmiş olması, aynı gün içerisinde arazinin sürülmesi ve tırmıklanması gerekir. Genellikle dönüm başına 2000 fide gelecek şekilde dikim yapılır. Can suları verildikten sonra çok sulama istemez. Ancak arazinin yabancı otlardan özellikle ilk sene düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. 3.yıldan sonra tam kapasiteli verim almaya başlanır. Genç ve 3. Yılını tamamlamamış lavanta bitkisinden çelik alınması tavsiye edilmez.
Ülkemizde iki tür lavantanın tarımı yapılabilmektedir. Özellikle Tekirdağ tarafında İngiliz Lavantası olarak bilinen Lavandula Angustifolia tarımı yapılmakta, Isparta bölgesinde ise daha çok Fransız Lavantası olarak bilinen Lavandula Hyrida ya da Lavandula İntermedia türü tarımı yapılmaktadır.
Her iki lavanta benzer özelliklere sahip olmalarına karşın, İntermedia türünde kafur oranı yüksektir. İki tür görünüm olarak da birbirinden ayrılmaktadır. Angustifolia daha kısa ve sık, rengi açık olmasına karşın; İntermedianın renkleri daha canlı, bazı yerlerde 2,5-3 m çaplı ve yüksek bir bitki kümesi şeklinde olması göze çarpmaktadır.
Düzce’de ekimi ve üretimi yapmakta olduğumuz lavanta türü, Lavandula Angustifolia Sevtapolis Hemus cinsi lavantalardır. Tercih etmemizin sebebi ise; yağ kalitesi bakımından, dönüm başına çiçek ve yağ verimi açısından diğer türlere göre daha önde olmasıdır.